Lietuvos moterų balsavimo šimtmetis

22 spalio, 2018

Lietuvos moterų balsavimo šimtmetis

Lapkričio 2 d., 11 val.
Prie Vilniaus centrinio pašto
Gedimino pr. 7, Vilnius

Balso teisė moterims Lietuvoje suteikta prieš šimtą metų.

1918 m. lapkričio 2 d. Laikinosios konstitucijos pamatiniuose dėsniuose sulygintos vyrų ir moterų balsavimo teisės.

Po metų buvo priimtas Steigiamojo Seimo įstatymas, moterims suteikta galimybė būti ir kandidatėmis, ir rinkėjomis. Moterys pateko į sąrašus, dalyvavo rinkimų kampanijoje ir buvo išrinktos į Steigiamąjį Seimą.

Taip Lietuva suteikė ir realiai įgyvendino balsavimo teisę moterims anksčiau už tokias šalis kaip Prancūzija, Šveicarija ar JAV.

Proga išskirtinė, tačiau apie minėjimus ir šventinius renginius negirdėti.

Prisiminkime šią neeilinę progą prie Lietuvos centrinio pašto.

Ateikite, gaukite specialią atvirutę, skirtą moterų balsavimo šimtmečiui Lietuvoje, ir išsiųskite ją valstybės vadovams bei institucijoms.

Taip gėdinsime valstybės vadovus primindami, kad ši neeilinė datą – moterų balsavimo šimtmetis – prisimenamas tik pilietinės visuomenės dėka.

Ant kiekvienos atvirutės bus užklijuotas Lietuvos pašto išleistas šventinis pašto ženklas, skirtas moterų balsavimo šimtmečiui Lietuvoje.

Atviručių užteks visiems, kviečiame dalyvauti. Minėjimas organizuojamas kartu su Lygių galimybių plėtros centru ir Lietuvos žmogaus teisių centru.

Nuotraukoje – Steigiamojo Seimo atstovės, sėdi iš kairės Emilija Spudaitė-Gvildienė, Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Magdalena Draugelytė-Galdikienė, stovi iš kairės – Ona Muraškaitė-Račiukaitienė ir Salomėja Stakauskaitė (nuotrauka Panevėžio kraštotyros muziejaus).

UŽSISAKYKITE NAUJIENLAIŠKĮ